Bu yazı dizimiz, sizi pasif okuyucu durumundan çıkararak programla çalışmaya başlatmayı hedefliyor. Yazılarımızdaki alıştırmalar, Flash'ın özelliklerini hızlı ve kolay bir şekilde kullanmayı öğretecek. Yazılarımız, Flash'ı kullanmaya yeni başlayanlar ve orta seviyedeki Flash tasarımcıları için uygun bir anlatıma sahip olacak. Sonraki bölümlerde, Flash'ın çizim araçlarını kullanarak grafiksel öğeler yaratmanın temellerini görecek, daha sonra, nesneleri animasyonlara dönüştürmeyi öğreneceksiniz. Bundan sonra filmlerinizi etkileşimli hale getirmek için eylem script'lerini ve sesleri kullanmayı göreceksiniz. Son olarak da, Flash filmlerinizi Web'e koymak için gereken HTML'i yaratmak üzere Flash'ın Publish özelliğini kullanmayı öğreneceksiniz.
Bu yazı dizisine kaynak olan kitabın orijinali Flash'ın üreticisi olan Macromedia firmasının yayın kuruluşu Macromedia Press ve Peachpit Press işbirliği ile hazırlanmış olup, deneyimli yazar Katherine Ulrich tarafından yazılmıştır.
Web akademik kozasından çıkarak dünya genişliğinde bir bilince yeni yeni kavuşmaya başlarken, Internet oldukça sıkıcı bir ortamdı. Herhangi bir renk demeti, bir grafiksel görüntü, gri arka planlar üzerindeki geniş yazı çölünde serinletici bir vaha gibiydi. Web büyüdükçe ve ilgi odağı değiştikçe, Web siteleri kişisel ifade, bilgi ve ticaret araçları haline geldi. Web tasarımcıları sitelerinin grafiksel içeriğini genişletmek için can atar hale geldiler. Pek çok tasarımcı atağa geçerek, bitmap'ler ekledi. Ne yazık ki, bu sırada tasarımcılar ziyaretçilerini bitmek bilmeyen beklemeye terk ettiler. Web grafikleri için standart olan bitmap formatlarının (JPEG, GIF ve PNG), resimlerin daha küçük ve daha hızlı çekilebilmesi için sıkıştırma sağlamasına karşın, çok sayıda resim içeren sitelerin çekilme süreleri, ziyaretçi kaybına neden olabilecek kadar yavaş kalabilir. Web tasarımcıları, Internet'ten grafik göndermek için daha iyi ve verimli bir yol aramaya başladılar. Ve Flash, bu verimliliği sağladı.
Flash, tasarımcıların daha fazla grafik ve bu grafikler üzerinde daha fazla kontrol taleplerini, Web üzerinden vektör grafikleri göndermek için bir yöntem sunarak karşılar. Vektörel resimlerin boyları küçüktür ve ölçeklenebilirler: Bu, örneğin ziyaretçiniz tarayıcı penceresinin boyunu değiştirdiğinde, pencere büyüyüp küçülürken her şeyin orantılı kalmasını sağlayabileceğiniz anlamına gelir. Buna ek olarak, Flash akışkanlık yeteneği sağlar. Akışkanlık (streaming), bazı öğelerin transfer sırasında anında gösterilmesini ve bu sırada daha fazla bilginin Internet üzerinden gelmeye devam etmesini sağlar.
İzleyicilerin büyük bir kısmı, tüm sitenin çekilmesini beklemek için gereken sabırdan yoksundur, özellikle büyük bitmap veya ses dosyaları bulunan sitelerin. Flash, Web sitenizin içeriğini Internet üzerinden akıtır (stream). Akışkanlık (streaming), sitenizin vektörel çalışmalarının bir kısmı çekildiğinde, verinin geri kalan kısmı çekilirken Flash'ın anında bu çalışmaları göstermeye başlayabileceği anlamına gelir. Flash, filminizin ilk karelerini oynatırken, bunu izleyen kareler izleyicinin bilgisayarına gelmeye devam eder ve Flash bunları belirli bir kare hızında besler. Filminizi doğru planlarsanız, gelen kareler gösterilen karelere göre asla geç kalmaz ve ziyaretçileriniz sürekli akan görüntüler görür.
Flash'ta animasyon Simpson Ailesi veya Bugs Bunny gibi çizgi film karakterleriyle kısıtlı değildir. Flash animasyonları düğme ve menüler gibi navigasyon öğelerini de içerebilir. Flash, sadece Web için animasyon yaratmanız konusunda da sizi kısıtlamaz. Flash Player'ı (Flash oynatıcısı) lisanslayabilir ve CD-ROM'da Flash filmleri dağıtabilirsiniz. Bağımsız göstericiler yaratabilir ve bunları disketlerle dağıtabilirsiniz. Flash'ı QuickTime veya Windows .AVI dosyaları gibi diğer formatlara da ihraç edebilirsiniz. Ancak Web sitesi yaratma ve geliştirme, Flash'ın temel konusudur.